2021 Evlilik Tazminatı Hesaplama

/, İş Hukuku/2021 Evlilik Tazminatı Hesaplama

2021 Evlilik Tazminatı Hesaplama

2021 evlilik tazminatı hesaplama işlemi nasıl yapılır? İş hukuku kanunlarına göre, evlilik birliğini kuran kadın bu sebepten dolayı işten ayrılabilir. İşten bu şekilde ayrılan kadın işçinin alacağı tazminat türü ise, kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı da her yıl farklı ücret oranında hesaplanır.

Kıdem tazminatı hesaplanırken; İşçinin son almış olduğu maaş ücreti göz önünde bulunur. Bu maaş üzerinden ve varsa diğer alacakları da eklenerek hesaplama yapılır. Yani evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçi, kıdem tazminatını hesaplarken son almış olduğu maaş üzerinden hesaplama yapmalıdır.

Kanunen kadınlara ait olarak düzenlenen bu hak, işveren tarafından talep doğrultusunda kadın işçiye temin edilmelidir. Eğer işveren kadın işçinin talebine rağmen, işçinin haklarını vermiyorsa iş hukuku sistemine göre uygun olan işlemler yapılır.

Evlilik Tazminatı Hesaplama

2021 evlilik tazminatı hesaplama internet aracılığı ile de sıklıkla araştırması yapılan bir konu olmuştur. İş hukuku kanunlarına göre kadın işçi; 1 yıl aynı işyerinde çalışmışsa ve evlilik birliği kurulalı 1 yılı doldurmamışsa bu haktan faydalanabilir. Belirttiğimiz süreler kanun koyucu tarafından beyan edilen sürelerdir. Eğer süreleri içerisinde işlem yapılmazsa, kadın işçi bu haktan muaf olur.

Evlilikten dolayı işten ayrınla işçi hakkında, son maaşı üzerinden hesaplama yapılır ve kıdem tazminatı kendisine iletilir. Kıdem tazminatının yanı sıra diğer özel alacakları varsa, kadın işçiye bu ödemelerde yapılır. Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçinin alamayacağı tazminat türü, ihbar tazminatıdır. İşveren ihbar tazminatı ödemeyeceği gibi, kadın işçi de ihbar süresini beklemekle yükümlü değildir. Yani evliliğe bağlı iş anlaşmasını fesih eden kadın işçi, aynı gün işyerinden ayrılabilir.

Kıdem Tazminatı Hesaplama

Kıdem tazminatı, işveren tarafından haksız feshe uğrayan her işçinin hakkıdır. Ayrıca işçi haklı nedenlerden dolayı iş akdini fesih etmişse eğer, yine bu haktan faydalanır. İşveren bu durumlarda işçinin hakkı olan kıdem tazminatını ödemezse eğer, iş kanunları gerekliliğince hakkında yasal işlem yapılır.

Kıdem tazminatının alınabileceği bir durumda, kadın işçinin evlilik nedeniyle işten ayrılması koşulunda geçerlidir. Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı, sadece kadına tanınan bir haktır. Yani erkek işçi bu nedene bağlı olarak işten ayrılamaz.

Kıdem tazminatı hesaplaması, işçinin son maaşı üzerinden yapılan bir olgudur. Bu sebeple de 2021 evlilik tazminatı hesaplama ve diğer yıllar için tazminat hakkı hesaplama ölçütleri farklılık göstermektedir. Ayrıca kanun koyucu her yıl düzenli olarak, alt taban ve üst tavan kıdem tazminatı hesaplama ücretleri belirlemektedir. Bu koşulda da kanunen belirlenen üst tavan miktarından fazla alan işçinin kıdem tazminatı, belirlenen üst tavan ücretine oranla hesaplanır.

E-Devlet Kıdem Tazminatı Hesaplama

Günümüzde e-devlet sistemi aracılığı ile pek çok işlem yapılabilmektedir. Bu sebeple de, kişiler artık işlem yapmadan ve devlet dairesine gitmeden önce mutlaka bu sistemde araştırma yapmaktadır. İnternet ortamında sıklıkla merak edilen ve araştırması yapılan bir konuda e-devlet aracılığı ile kıdem tazminatlarının hesaplanıp hesaplanamayacağı olmaktadır.

E-devlet sisteminden tazminat hesaplaması yapılabilir mi? Bu sorunun yanıtını “hayır” şeklinde verebiliriz. Bu sistem size alacağınız tazminat miktarını hesaplamaz. Sadece bağlı bulunan iş yerinde sigorta başlangıcı zamanı ve çalışma süresi gibi etkenleri görmenizi sağlar.

2021 evlilik tazminatı hesaplama ve diğer iş davası alacakları hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak Beylikdüzü Avukat ile iletişime geçebilir ve danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

By |2024-03-06T15:15:22+03:00Mart 6th, 2024|Bilgilendirme, İş Hukuku|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment