Kimler Tenkis Davası Açabilir

/, Miras Hukuku/Kimler Tenkis Davası Açabilir

Kimler Tenkis Davası Açabilir

Kimler Tenkis Davası Açabilir

Kimler tenkis davası açabilir konusunu, bilgilendirme amaçlı hazırlanan bu yazımızın içeriğinde bölümlere ayırarak inceleyeceğiz. İlk olarak konuya kısa hatırlatmalar yaparak başlayacağız.

Tenkis davası, miras bırakanın kendi tasarruf özgürlüğünde yapmış olduğu aşımın, saklı pay sahibi mirasçıların miras hakkına yaptığı haksızlığın giderilmesi ve miras bırakanın yaptığı tasarrufun kanuni sınırlar içerisine tekrardan alınabilmesi için açılan bir miras davası türüdür. Bu davanın içerisinde en sık kullanılan terim ise; saklı paylı mirasçılar olmaktadır. Mirasta saklı paylı mirasçılar ise şu şekilde olmaktadır;

  • Miras bırakanın altsoyu (Çocukları, evlatlıkları, torunları ve onların çocukları)
  • Miras bırakanın anne ve babası
  • Miras bırakanın eşi

Konu hakkında ön bilgi verdikten sonra, makalemize kimler tenkis davası açabilir sorusunun bölümleri hakkında bilgi vererek devam edeceğiz.

Saklı Paylı Mirasçıların Tenkis Davası

Saklı paylı mirasçıların tenkis davası açma hakkı bulunmaktadır. Türk Miras Hukuku Kanunlarında belirtilen maddeler doğrultusunda, saklı paylı olan mirasçılar yaşadıklarını düşündükleri haksızlığın giderilmesini dava açarak yapabilirler.

Medeni Kanun’a göre kural olarak tenkis davasını sadece saklı paylı mirasçılar açabilir. Davayı her saklı paylı mirasçı diğerlerinden bağımsız olarak açabilir. Ayrıca belirtmemiz gereken bir durumda fiil ehliyeti olmayan kişiler içindir. Bu durumda olan kişiler için temsilcileri olan kişiler dava açma hakkını kullanabilirler.

Kimler tenkis davası açabilir başlıklı makalemizin son kısmında, bu dava içerisinde alacaklıların ve iflas masasının yapabilecekleri hakkında bilgilendirme yapacağız.

Alacaklılar Ve İflas Masası

Alacaklılar ve iflas masası, tenkis davası açma hakkına sahip olan kişiler arasında yer almaktadırlar.

Eğer borçlu iflas etmiş ise bu durumda tenkis davasını iflas masası açma hakkına sahiptir. Alacaklılar ve iflas masası saklı paylı olan mirasçıya, tenkis davası açması için süre verir. Daha sonrasında bunun sonuç vermemesi üzerine tenkis davası açabilirler. Buradaki süre uygun bir süre olmalı ya da süre vermenin zaman kaybı olacağı kesin olarak belli ise; alacaklı ya da iflas masası ilk olarak tenkis davası açabilirler.

Alacaklılar açacakları davada, sadece kendi alacak miktarları kadar ücret talebinde bulunabilirler. Saklı paylı mirasçının, alacaklılarını zarara uğratmak amacı ile açtığı tenkis davasının sonuçlanmaması ya da ilgilenilmemesi durumunda da alacaklılar dava açma hakkına sahiptir. Fakat burada esas olan durum dava ile ilgilenilmediğinin ispatıdır.

Kimler tenkis davası açabilir sorunuz için ve diğer Miras Hukuku sorularınız için, danışmanlık ve avukatlık hizmeti alma talebiniz doğrultusunda, Beylikdüzü Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Yıllık İzin Şartları makalemizi inceleyebilirsiniz.

By |2020-08-27T16:17:40+03:00Haziran 4th, 2019|Bilgilendirme, Miras Hukuku|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment