Özel Sektörde Süt İzni

/, İş Hukuku/Özel Sektörde Süt İzni

Özel Sektörde Süt İzni

Özel Sektörde Süt İzni

Özel sektörde süt izni ve kamu sektöründe süt izni bazı farklılıklar göstermektedir. Hukuk büromuz tarafından bilgilendirme amaçlı hazırlanan bu makalemizden bilgi edinebileceğiniz gibi, internet sayfamızdaki kamu personeli süt izni makalelerimizden de faydalanabilirsiniz.

Yeni doğan bebeğin beslenmesi ve diğer özel bakımları için sürekli olarak annesine ihtiyacı olmaktadır. Bu sebeple de hangi sektörde çalışırsa çalışsın kadınların doğum izni, süt izni, annelik izni gibi imkânlardan faydalanması İş Kanunları gerekliliğince öngörülmüştür. İşveren bu konuda kanunun gerektirdiklerini uygulamakla yükümlü olan kişidir. Aksi olan durumlarda işveren hakkında, işçinin belli başlı talepleri doğrultusunda uygulamalar yapılır. Kamu sektörüne oranla, özel sektörde süt izni süresi de farklı olmaktadır.

Özel Sektör Çalışanının Süt İzni Ne Kadar?

Özel sektör çalışanının süt izni ne kadar? Annelik izni olarak da bilinen izin süresi 16 hafta olmaktadır. Bu izin doğumdan önceki 8 hafta başlar ve doğumdan sonraki 8 haftadan sonra sona erer. Fakat çoğul olan doğumlarda bu süre 2 hafta daha uzun olur ve toplamda 18 hafta doğum izni kullanılır.

Doğum izninden sonra işe başlayan annelere her gün süt izni süresi verilmektedir. Gün içinde kullanılacak olan bu süre 1,5 saat olmaktadır. Süt izni saatlerini günün hangi saatinde kullanacağına kadın işçi karar vermektedir. Eğer işçi ve işveren kendi arasında uzlaşma sağlarsa, bu izin süreleri, toplu olarak da kullanılabilir.

Süt izni başlıklı makalemizin son kısmında, süt izninin verilmemesi durumundan bahsedeceğiz.

Süt İzni Verilmeyen İşçi Hakları

Süt izni verilmeyen işçi hakları neler olmaktadır? Süt izni, iş kanunları gerekliliğince kullandırılması mecburi olan yasal bir haktır. Bazı durumlarda özel sektörde işveren olarak tanımlanan kişiler, işçinin bu hakkından faydalanmaması için baskı uygulaması yaparlar. Fakat kanun gerekliliğince yasal olarak böyle bir hak kesinlikle işverene tanınmamıştır.

İş kanunları gerekliliğince işçi süt ini hakkından faydalanmalıdır. Aksi olan durumda işçi, haklı olarak fesih gerçekleştirebilir. Bu sebepten dolayı yapılan fesihte ise işçinin, kıdem tazminatı hakkını da yasal olarak alması uygun görülmüştür.

Özel sektörde süt izni ve diğer iş davaları konuları hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, hukuk büromuzdan danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

Fesihten Sonra Dava Açma Süresi için tıklayınız.

By |2020-08-18T15:45:35+03:00Nisan 17th, 2020|Bilgilendirme, İş Hukuku|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment